Τρίτη 8 Μαΐου 2012

 Γλώσσα
Του κόσμου τα παιδιά. Σελίδα 50

Θα ξέρω να διαβάζω τη σελίδα 50.
Από τη σελίδα 53, θα ξέρω το  Γράφω σωστά.
Για το σπίτι συμπληρώνω την 7.

Μπορείτε να διαβάσετε κάποια κείμενα για την παιδική εργασία


«Περιγραφή του προβλήματος της παιδικής εργασίας»
                         
 








  Τα περισσότερα παιδιά τα οποία εργάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο ζουν συνήθως στις χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτά τα παιδιά δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι και μόρφωση. Οι  λέξεις αυτές τους είναι άγνωστες! Τα πιο πολλά από τα παιδιά αυτά εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή ως βιοτέχνες κατασκευής χαλιών ή δουλεύουν στα χωράφια από το πρωί ως το βράδυ. Τα περισσότερα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πριν την εφηβεία από την πολλή δουλειά και την εκμετάλλευση.














 Παιδική εργασία στον αιώνα της τεχνολογίας!



   Πολλές είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών. Η UNICEF, η ACTION AID, ο Συνήγορος του παιδιού, το χαμόγελο του παιδιού είναι μερικές από αυτές. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο η παιδική εργασία απασχόλησε τη διεθνή κοινότητα. Έτσι, το 1919, έγινε η πρώτη διεθνής σύμβαση για την παιδική εργασία. Από το 14ο έτος μπορούσαν να εργάζονται τα παιδιά στις βιομηχανίες. Αργότερα, με τη σύμβαση του 1973, απαγορευόταν η εργασία στα παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Παρόλα αυτά η παιδική εργασία είναι διαδεδομένη σήμερα στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στο Πακιστάν χιλιάδες παιδιά εργάζονται σε καμίνια που παράγουν τούβλα, σε υποδηματοποιεία, σε βιοτεχνίες που φτιάχνουν χαλιά κτλ. Στην Ινδία, την Κίνα, το Μπαγκλαντές και σε πολλές ακόμη χώρες, τα παιδιά δουλεύουν όλη μέρα σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες με ελάχιστα χρήματα. Πολλά παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σωματεμπόρων ή δουλεμπόρων.

  Όμως και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες συναντούμε το φαινόμενο παιδιών που εργάζονται κάτω από σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες. Βέβαια, τη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης παιδιών τη συναντούμε σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι ενήλικες τα αναγκάζουν να πολεμούν με αληθινά όπλα και πολλά είναι αυτά που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά.
Για να μην ξανασυναντήσουμε τέτοια φαινόμενα θα πρέπει οι ενήλικες να φροντίζουν τα παιδιά, γιατί αυτά είναι περισσότερο ευάλωτα. Κατʼ αρχήν θα πρέπει να ζουν σε ειρηνικό περιβάλλον και να μορφώνονται. Οι κυβερνήσεις να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για να φτιαχτούν ιδρύματα για παιδιά, αντί να τα ξοδεύουν για πολεμικούς εξοπλισμούς. Οι εργοδότες δεν πρέπει να δέχονται παιδιά για απασχόληση. Και τέλος τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζουν με περισσότερη διακριτικότητα θέματα που απασχολούν παιδιά.
Παπαδοπούλου Σοφία
10ο Δημ.σχ.Γιαννιτσών



Μελέτη Περιβάλλοντος 

  Άντρες και γυναίκες ίσοι στη ζωή και την εργασία σελίδα 96, 97

Ασχολούμαστε με την άσκηση 2  και μαθαίνω το Αξίζει να διαβάσουμε