Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Γλώσσα
Επανάληψη ενότητας  "Του κόσμου το ψωμί"

Σελίδα 26  "Λεξιλόγιο"

Θυμάμαι όσα έμαθα στην ενότητα.

Έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά τον Ευθύ και Πλάγιο λόγο. (Όταν αφηγούμαστε μια ιστορία, μερικές φορές μεταφέρουμε με δικά μας λόγια αυτά που λένε οι ήρωες της ιστορίας, ενώ κάποιες άλλες μεταφέρουμε με ακρίβεια τα λόγια τους, όπως ακριβώς τα είπαν).
Έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά το θαυμαστικό, την άνω και κάτω τελεία και τα εισαγωγικά. (Χρησιμοποιούμε θαυμαστικό (!) έπειτα από επιφωνήματα).
Έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά τα Επιφωνήματα. (Τα επιφωνήματα είναι οι άκλιτες λέξεις που εκφράζουν συναισθήματα: πόνο, χαρά, λύπη, απορία, έκπληξη, φόβο.Συνήθως μετά τα επιφωνήματα ακολουθούν μικρές φράσεις).
Έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά τα ουσιαστικά που τελειώνουν σε  -είο  και -ίσσα. (Τα ουδέτερα ουσιαστικά που τελειώνουν σε -είο τονίζονται στην παραλήγουσα, στην προτελευταία συλλαβή, και φανερώνουν τόπο, γράφονται με -ει.  Τα θηλυκά ουσιαστικά που τελειώνουν σε  -ισσα, γράφονται με δύο  -σσ).


Μαθηματικά

Επανάληψη ενότητας.
Από το τετράδιο εργασιών  το επαναληπτικό της σελίδας 22

Ιστορία
 Η τέχνη των Κυκλαδιτών  σελ. 111
Οι Κυκλαδίτες ήταν σπουδαίοι τεχνίτες. Κατασκεύαζαν εργαλεία από οψιανό και αγγεία από λευκό μάρμαρο. Ήταν όμως και σπουδαίοι καλλιτέχνες, καθώς διακοσμούσαν τα αγγεία τους με ωραία σχέδια και τους έδιναν διάφορα σχήματα. Μερικά είχαν σχήμα τηγανιού και γι' αυτό λέγονται τηγανόσχημα.Τα σπουδαιότερα έργα τους ήταν τα ειδώλια, μικρά αγάλματα από λευκό μάρμαρο που παρίσταναν κυρίως γυναίκες και άνδρες.
Οι Κυκλαδίτες έμποροι πουλούσαν αυτά που έφτιαχναν σε όλο το Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη. Στην Κρήτη γνώρισαν την τέχνη των Μινωιτών και την έφεραν στα νησιά τους. Έτσι στην πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας , έχτισαν σπίτια με θαυμάσιες τοιχογραφίες. 
Όλα αυτά τα έργα βρίσκονται σήμερα σε διάφορα μουσεία.
Οι φίλοι  μου τα ειδώλια. Μπορείς να δείς εδώ