Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γλώσσα
Γεια σου χαρά σου Βενετιά σελ.23

  Η Βενετία  είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. 
  Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. 
  Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από το 10ο αιώνα π.Χ.  Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως "Γαληνοτάτη", "Βασίλισσα της Αδριατικής", "Πόλη του Νερού", "Πόλη των Μασκών", "Πόλη των Γεφυρών", "Επιπλέουσα Πόλη" και "Πόλη των Καναλιών".
  Ήταν πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών) και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της.

Τσιρίγο, είναι η ενετική ονομασία των Κυθήρων , που  είναι νησί και βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά.
Κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα.


Η Μονεμβάσια, ή Μονεμβασία, ή Μονεμβασιά, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου,  στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, πάνω στον ομώνυμο "Βράχο της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα  400 μέτρων με τη σημερινή  πόλη στη λακωνική ακτή.
Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Οι δρόμοι είναι στενοί και κατάλληλοι μόνο για τους πεζούς.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.
Σήμερα έχει 4.660 κατοίκους. Ενώ η παλιά πόλη έχει 90 κατοίκους.


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε το σημερινό μας ποίημα τραγουδισμένο από τον Νίκο Ξυλούρη


Μπορείτε να δείτε και τη σημερινή μας επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πατώντας εδώ