Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Γλώσσα

Στο νησί του Αιόλου σελ.19

Για εξάσκηση στην ανάγνωση έχουμε τις δύο πρώτες παραγράφους.
Για εξάσκηση στην ορθογραφία έχουμε το κείμενο της άσκησης 11
Στο σπίτι μας θα δούμε επίσης και τις ασκήσεις 9 και 12.
Από το τετράδιο εργσιών την άσκηση 2 στη σελίδα 42.


Ο στιγμιαίος και ο εξακολουθητικός μέλλοντας της ενεργητικής φωνής
  

Οι χρόνοι οι οποίοι αναφέρονται στο μέλλον (αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο,

του χρόνου κλπ.) είναι δύο: ο στιγμιαίος μέλλοντας και ο εξακολουθητικός

μέλλοντας. 


Τα ρήματα που μας δείχνουν τι θα γίνει στο μέλλον για μια στιγμή είναι σε

στιγμιαίο μέλλοντα. 


Τα ρήματα που μας δείχνουν τι θα γίνει στο μέλλον συνέχεια είναι σε χρόνο

εξακολουθητικό μέλλοντα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μπροστά από τα ρήματα που είναι σε χρόνο μέλλοντα υπάρχει η λέξη θα. 


O Πυθέας ο Μασσαλιώτης ήταν αρχαίος Έλληνας έμπορος, εξερευνητής και γεωγράφος από τη Μασσαλία της σημερινής Γαλλίας. Είναι γνωστός για το ταξίδι που πραγματοποίησε στις θάλασσες της βόρειας Ευρώπης.
 

Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός ή απλά Σεβάχ, είναι ένας θρυλικός άραβας ήρωας, πρωταγωνιστής μιας σειράς φανταστικών θαλασσινών περιπετειών,  στις θάλασσες της Ανατολικής Αφρικής και της Ασίας. 

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ , είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας του Ιρλανδού συγγραφέα και κληρικού Τζόναθαν Σουίφτ, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1726 . Το έργο είναι τόσο μια σάτιρα για την ανθρώπινη φύση, όσο και μια παρωδία του είδους των «ταξιδιωτικών ιστοριών».

Ο Χριστόφορος Κολόμβος  ήταν Ισπανος θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς, διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492.




Ο Μάρκο Πόλο  ήταν Βενετός έμπορος και εξερευνητής, τα ταξίδια του οποίου καταγράφηκαν στο βιβλίο Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο, όπου περιγράφονται από τον ίδιο όλα όσα είδε και έζησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κεντρική Ασία και την Κίνα. Έμαθε για το εμπόριο κατά τη διάρκεια των ετών που ο πατέρας του, Νίκολο, και ο θείος του, Μαφέο, ταξίδευαν στην Ασία όπου και συνάντησαν τον Κουμπλάι Χαν. Το 1269 επέστρεψαν στη Βενετία και είδαν για πρώτη φορά τον
Μάρκο. Οι τρεις τους ξεκίνησαν για ένα επικό ταξίδι στην Ασία και επέστρεψαν μετά από 24 χρόνια οπότε και βρήκαν τη Βενετία να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γένοβα. Ο Μάρκο Πόλο φυλακίστηκε και υπαγόρευσε τις ιστορίες του στον συγκρατούμενό του. Αφέθηκε ελεύθερος το 1299 και έγινε ένας πλούσιος έμπορος, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Πέθανε το 1324 και θάφτηκε στο Σαν Λορέντζο.

O Φερδινάνδος Μαγγελάνος  ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος του οποίου το όνομα στη γλώσσα της πατρίδας του προφερόταν Μαγαλιάϊς
Ήταν αρχηγός της αποστολής εκείνης, με την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο Μακτάν των Φιλιππίνων.
Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία, και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό.
 
  Ο Ροβινσώνας Κρούσος  είναι μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1719. Επιστολικό, εξομολογητικό και διδακτικό στη μορφή του, το βιβλίο είναι μία φανταστική αυτοβιογραφία του ομώνυμου χαρακτήρα ενός ναυαγού που πέρασε 28 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο τροπικό νησί κοντά στο Τρινιντάντ, αντιμετωπίζοντας κανίβαλους, αιχμαλώτους και στασιαστές πριν διασωθεί.