Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019


Γλώσσα

Πρώτη φορά στο θέατρο  σελ. 70

Για το σπίτι:
Εξάσκηση στην ανάγνωση την πρώτη σελίδα.
Εξάσκηση στην ορθογραφία την άσκηση 5.
Από το Τ.Ε. τις ασκήσεις 3 και 4 της σελίδας 14.

Ο υπερσυντέλικος της ενεργητικής και της παθητικής φωνής
 
  Τα ρήματα που αναφέρονται σε μια ενέργεια που άρχισε από το παρελθόν και έχει τελειώσει πριν γίνει κάποια άλλη είναι σε χρόνο υπερσυντέλικο.


Ο υπερσυντέλικος σχηματίζεται με το βοηθητικό ρήμα έχω
στον παρατατικό και το απαρέμφατο του ρήματος.



Μαθηματικά

Υπολογίζω με συμμιγείς και δεκαδικούς.  σελ.  60

Για το σπίτι έχουμε την άσκηση 2 του βιβλίου και την άσκηση 1 του Τ.Ε. στη σελίδα 26.

Μελέτη περιβάλλοντος

 Κεφάλαιο 1. Οικοσυστήματα της Ελλάδας  σελ. 58

   Οικοσύστημα ονομάζουμε όλα τα φυτά, όλα τα ζώα ενός τόπου, τα στοιχεία του τόπου που δεν έχουν ζωή, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Έμβια στοιχεία του οικοσυστήματος είναι τα ζώα, τα φυτά, αλλά και κάποιοι, μικροί κυρίως, οργανισμοί, που βοηθούν στην αποσύνθεση των φυτών και των ζώων. 
Το νερό, το έδαφος, ο αέρας, το φως του ήλιου, το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο τόπος είναι τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος. Τα οικοσυστήματα μπορεί να είναι μεγάλα όσο ένας ωκεανός, πιο μικρά, όσο ένα δάσος στο γειτονικό μας βουνό, αλλά και πολύ μικρότερα, όπως ένα δέντρο ή μια περιοχή κάτω από μια πέτρα.
   Τα στοιχεία του οικοσυστήματος έχουν μεταξύ τους πολλές σχέσεις. Μια σημαντική σχέση που έχουν τα φυτά και τα ζώα είναι ότι το ένα αποτελεί τροφή για το άλλο. Έτσι, στο οικοσύστημα σχηματίζονται τροφικές αλυσίδες. Αν ένα είδος ζώου ή φυτού ελαττωθεί ή εξαφανιστεί, κάποια άλλα είδη που τρέφονται με αυτό δεν μπορούν πια να βρουν τροφή και η ισορροπία του οικοσυστήματος διαταράσσεται. 

Για παράδειγμα, αν οι ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας πιάσουν πάρα πολλά χέλια, τα θαλασσοπούλια που τρέφονται μ’ αυτά σιγά σιγά θα εξαφανιστούν, επειδή δε θα βρίσκουν τροφή. Επειδή δε θα υπάρχουν πια πολλά χέλια στη λίμνη, τα φυτά της λιμνοθάλασσας, που ήταν η τροφή των χελιών, θα γεμίσουν όλη τη λίμνη. Έτσι, σιγά σιγά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας θα διαταραχθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στο περιβάλλον.




  Παρακάτω μπορείτε να δείτε την ταινία μικρόκοσμος που μας δείχνει κάποια οικοσυστήματα.