Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Γλώσσα

Η ελιά στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο  σελ. 35

   Ασχοληθήκαμε με την παράγραφο, τα κύρια ονόματα και τα περιεκτικά ουσιαστικά.

   Στο σπίτι θα ολοκληρώσουμε την άσκηση  5.
Από το τετράδιο εργασιών στην σελίδα 71 την άσκηση 1.



Κύρια ονόματα
   Κύρια λέγονται τα ονόματα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες ονομάτων.( γράφονται με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα).
Τα ονόματα αυτά είναι:

  1. Τα ονόματα των ανθρώπων: (Γιώργος, Γιάννης, Κώστας, κ.λ.π.)
  2. Τα ονόματα των ημερών:(Δευτέρα, Τρίτη, Κυριακή, κ.λ.π.)
  3. Τα ονόματα των μηνών: (Μάρτιος, Απρίλιος, Ιούνιος, κ.λ.π.)
  4. Τα ονόματα των εορτών και των αγίων: (Χριστούγεννα, Πάσχα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Γεώργιος, Αγία Ελένη, κ.λ.π.)
  5. Τα γεωγραφικά ονόματα: Δηλαδή τα ονόματα των ποταμών, των βουνών, των λιμνών, των θαλασσών, κ.λ.π. (Πηνειός, Κάρλα, Όλυμπος, Αχελώος, Αιγαίο Πέλαγος, Παρνασσός, Πρέσπα, Μεσόγειος Θάλασσα, Ατλαντικός Ωκεανός, κ.λ.π.)
  6. Τα ονόματα των χωρών, των πόλεων, των χωριών. (Ελλάδα, Ιταλία, Αθηνά, Ρώμη, Λάρισα, Βόλος, Γερμανία, Γαλλία, κ.λ.π.
  7. Τα εθνικά ουσιαστικά. Είναι αυτά που μας δείχνουν την προέλευση, δηλαδή από πού κατάγεται κάποιος. (Έλληνας-Έλληνες, Ιταλός-Ιταλοί, Γάλλος-Γάλλοι, Άγγλος-Άγγλοι, κ.λ.π.). Προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν ουσιαστικά που μοιάζουν με τα εθνικά ουσιαστικά αλλά δεν είναι. (ελληνικός, ιταλικός, γερμανικός, γαλλικός, κ.λ.π.). Γενικά θα λέμε ότι είναι εθνικό ουσιαστικό, αυτό που μας δείχνει την προέλευση κάποιου προσώπου, ενώ δεν είναι αυτό που μας δείχνει την προέλευση οτιδήποτε άλλου (ζώου, πράγματος, ιδιότητας, ενέργειας, κ.λ.π.).
  8. Διάφοροι οργανισμοί και τράπεζες.(Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος-ΟΤΕ- Εθνική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, κ.λ.π.)
  9. Οι τίτλοι βιβλίων, εφημερίδων περιοδικών. (Λεξικό, κ.λ.π.)
  10. Τα ονόματα των έργων τέχνης, μουσείων και μνημείων. (Παρθενώνας, Θησείο, Άγνωστος στρατιώτης, Εθνικό μουσείο, κ.λ.π.)
Κοινά ονόματα
   Αυτά είναι:

  1. τα ουσιαστικά που φανερώνουν όλα τα πρόσωπα, τα ζώα ή τα πράγματα του ίδιου είδους. Π.χ. εργάτης, σκύλος, αυτοκίνητο, κ.λ.π. αυτά τα ουσιαστικά λέγονται συγκεκριμένα
  2. τα ουσιαστικά που φανερώνουν ενέργεια, κατάσταση, ιδιότητα. Π.χ. τρέξιμο, ησυχία, αδυναμία, κ.λ.π. αυτά τα ουσιαστικά λέγονται αφηρημένα.
    Τα κοινά ονόματα που φανερώνουν ένα πλήθος από πρόσωπα ζώα ή πράγματα, λέγονται περιληπτικά (κοπάδι, ομάδα, αμπελώνας, κ.λ.π.)                                    
Περιεκτικά ουσιαστικά
   Τα ουσιαστικά που σημαίνουν το μέρος όπου υπάρχουν πολλά όμοια πρόσωπα, ζώα ή πράγματα απ’ όσα φανερώνει η πρωτότυπη λέξη λέγονται περιεκτικά ουσιαστικά. 

Τα περιεκτικά ουσιαστικά τελειώνουν σε –ώνας και –ιώνας.

π.χ. πεύκο – πευκώνας
καλάμι – καλαμιώνας
πορτοκάλι – πορτοκαλεώνας


Προσοχή

   Τα περιεκτικά ουσιαστικά που τελειώνουν σε –ιώνας και –ώνας γράφονται με ωμέγα (ω). Με (ω) γράφονται κι άλλα ουσιαστικά σε –ώνας, τα οποία δεν είναι περιεκτικά.
π.χ. αγκώνας, αγώνας, αιώνας κ.ά.


Εξαιρούνται και γράφονται με όμικρον (ο) οι λέξεις: Μακεδόνας, Στρυμόνας, κανόνας, κηδεμόνας.




Το μάζεμα της ελιάς





ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ






Μαθηματικά





  Για το σπίτι από το Τ.Ε. τις ασκήσεις 1, 3 και 4 της σελίδας 16


   Για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε δεκαδικούς αρι­θμούς, πρέπει να τους γράψουμε τον έναν κάτω από τον άλλο, προσέχοντας το ακέραιο μέρος του ενός να γραφεί κάτω από το ακέραιο μέρος του άλλου και το δεκαδικό μέρος του ενός κάτω από το δεκαδικό μέρος του άλλου.

  Έχοντας σαν οδηγό τις υποδιαστολές, τις οποίες προσέχουμε να τις  γράψουμε τη μία κάτω από την άλλη, γράφουμε στο ακέραιο μέρος τις  μονάδες, τις δεκά­δες, τις εκατοντάδες κτλ. του ενός  κάτω από τις μονάδες, τις δεκάδες και τις εκατοντάδες κτλ. του άλλου και στο δεκαδικό μέρος  τα δέκατα τα εκατοστά και τα χιλιοστά του ενός να γραφούν κάτω από  τα δέκατα, τα εκατοστά και τα χιλιο­στά του άλλου.
  

   Στη συνέχεια κάνουμε την πρόσθεση ή την αφαίρεση, όπως και στους ακέραιους αριθμούς,   αλλά όταν τελειώσουμε την πρόσθεση ή την αφαίρεση του δεκαδικού μέρους, πριν προχωρήσουμε στην πρόσθεση ή την αφαίρεση του ακέραιου μέρους, βάζουμε υποδια­στολή στο άθροισμα ή στο υπόλοιπο κάτω από τη θέση που είναι.