Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Γλώσσα

Ο εγωιστής γίγαντας σελ.27

   Το παραμύθι μιλάει για έναν γίγαντα που είχε έναν υπέροχο κήπο. Έναν κήπο που αγαπούσαν τα παιδάκια του χωρίου και λαχταρούσαν μετά το σχολείο τους να πάνε να παίξουν εκεί. Ο γίγαντας όμως ήταν πολύ εγωιστής. Μόλις αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά έπαιζαν μέσα στον κήπο του, τα έδιωξε, έχτισε μια μεγάλη μάντρα και τους απαγόρευσε την είσοδο.

   Έμεινε, λοιπόν, μόνος και εγκαταλελειμμένος. Δεν ξανάνθισε τίποτε πια σ' αυτόν τον κήπο. Μέχρι που συνειδητοποίησε ο γίγαντας την κακία του, βλέποντας ένα μικρό παιδάκι να προσπαθεί να ανεβεί σε ένα από τα δέντρα του κήπου του για να το ανθίσει, όπως είχε ανθίσει το κομμάτι του κήπου στο οποίο τρύπωσαν κρυφά μερικά παιδάκια. Και τότε, όταν κατάλαβε γιατί έχανε τόσο καιρό, ο γίγαντας, όχι μόνο βοήθησε το παιδάκι να ανέβει, αλλά άνοιξε πάλι τον κήπο του σε όλα τα υπόλοιπα παιδάκια.

    Το παραμύθι λέει, ότι στο τέλος της ζωής του ο γίγαντας, αξιώθηκε να δει στο πρόσωπο του μικρού του φίλου, τα σημάδια του πάθους του Χριστού. Και θύμωσε τόσο πολύ, γράφει ο συγγραφέας, που έβγαλε το σπαθί του να σκοτώσει οποίον πλήγωσε τον μικρό του φίλο.


Ασχοληθήκαμε με το κείμενο και με τις δραστηριότητες 1, 2 και 3 του βιβλίου.

Για εξάσκηση στην ανάγνωση έχουμε την πρώτη σελίδα.
Ασκήσεις για το σπίτι έχουμε τις 8 και 10 της σελίδας 31.


Ο εγωιστής γίγαντας




Μαθηματικά

Ασχοληθήκαμε και σήμερα με τα δεκαδικά κλάσματα.
Για το σπίτι έχουμε τις ασκήσεις 2 και 4 του Τετραδίου εργασιών σελ. 24 και 25