Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Αλκυονίδες μέρες
(Γιατί τις λέμε έτσι)

      Οι μέρες αυτές είναι 14 περίπου μέρες στην καρδιά του χειμώνα, με καλό καιρό, ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας.
     Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν κόρη του θεού των ανέμων, Αιόλου και παντρεύτηκε τον βασιλιά της Τραχίνας, Κήυκα. Από αυτούς πήραν το όνομά τους οι αλκυονίδες μέρες. 
     Υπάρχουν πολλές μυθολογικές παραλλαγές για την ονομασία. Εμείς θα σταθούμε σε μία.
     Σύμφωνα με αυτή η Αλκυόνη και ο Κήυκας ζούσαν τόσο ευτυχισμένοι ώστε ώστε αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο, Δία και Ήρα. Ο Δίας όταν το έμαθε οργίστηκε πολύ και άφησε τον Κήυκα να χαθεί στη θάλασσα χτυπώντας το πλοίο του με κεραυνό. Όταν η Αλκυόνη είδε τι έπαθε ο Κήυκας, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Οι θεοί όμως θέλοντας να μείνει αιώνια αυτή η μεγάλη τους αγάπη, τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά αλκυόνη και κήρυλο ή γλάρο. Από τότε η Αλκυώνη γεννούσε τα αβγά της στην ακροθαλασσιά, αλλά τα μικρά της, οι νεοσσοί παρασύρονταν από τα κύματα.
     Κάποτε ο Δίας τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει μέσα στην καρδιά του χειμώνα, την εποχή που η αλκυόνη επωάζει τα αβγά της, 14 μέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί τις μέρες αυτές τους ανέμους.
     Οι μέρες αυτές ονομάστηκαν και ονομάζονται αλκυονίτιδες ή αλκυονίδες.