Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα

Επανάληψη την 2η ενότητα


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα

Το νερό ταξιδεύει  σελ. 42

Στο σπίτι θα δούμε την εργασία 6 και το λεξιλόγιο της ενότητας. Τις λέξεις πρέπει να τις γνωρίζουμε.

Συντομογραφία είναι η γραφή λέξεων ή φράσεων σε μικρότερη μορφή, παραλείποντας τμήμα ή τμήματα των λέξεων χάριν συντομίας και οικονομίας χώρου.

Αρκτικόλεξα είναι οι συντομογραφίες που σχηματίζονται από τα αρχικά γράμματα φράσεων, οι οποίες συνήθως δηλώνουν ονομασίες συλλόγων, οργανισμών, πολιτικών κομμάτων. Τα αρκτικόλεξα γράφονται με κεφαλαία και χωρίς τελεία ανάμεσα τους, εκτός αν μια λέξη αποδίδεται με δύο γράμματα στο αρκτικόλεξο.

Τα ακρωνύμια είναι κι αυτά αρκτικόλεξα  που      σχηματίζονται από τα άκρα των λέξεων, γράφονται με κεφαλαία και προφέρονται πιο εύκολα. 
  π.χ. Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛ.ΤΑ.



Μπορείς να δεις πολλές συντομογραφίες, αρτικόλεξα και ακρωνύμια κάνοντας κλικ εδώ

 
Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό



Από πού 'σαι ποταμάκι




Μαθηματικά

Πολλαπλασιάζω και διαιρώ από το τετράδιο εργασιών κάναμε την εργασία 1.

Ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση είναι πράξεις αντίστροφες.

Πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις με το 10, 100, 1000.


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012




Γλώσσα





Οκτώβρης 1940  σελ. 48 και 49



                Δυο Παιδιά απ' το Βραχώρι




                           Βροντούν της Πίνδου οι κορφές





Μαθηματικά

Επιλύω προβλήματα   από το τετράδιο εργασιών σελ. 26 και 27




Θρησκευτικά

Εγώ είμαι η οδός   σελ. 27 και 28





Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012



Γλώσσα
Ο νερουλάς  σελ. 40

Ασχοληθήκαμε με το κείμενο και τις εργασίες 1 , 2 , 3. Στο σπίτι θα συμπληρώσουμε την 4 και από το τετράδιο εργασιών την 1 στη σελίδα 28.
Εξάσκηση στην ανάγνωση την πρώτη παράγραφο και ορθογραφία την τρίτη. 


Τα ουσιαστικά που έχουν στον ενικό και στον πληθυντικό τον ίδιο αριθμό συλλαβών, π.χ. ο σωλήνας-οι σωλήνες, λέγονται ισοσύλλαβα.

Τα ουσιαστικά που έχουν στον πληθυντικό αριθμό μια παραπάνω συλλαβή από ό,τι στον ενικό, π.χ. ο νερουλάς-οι νερουλάδες, λέγονται ανισοσύλλαβα.



Ενικός Αριθμός
Πληθυντικός αριθμός
Ονομ.
ο        ψαράς
οι         ψαράδες
Γεν.
του    ψαρά
των      ψαράδων
Αιτ.
τον    ψαρά
τους     ψαράδες
Κλητ.
          ψαρά
             ψαράδες






Ενικός Αριθμός
Πληθυντικός αριθμός
Ονομ.
ο        σωλήνας
οι         σωλήνες
Γεν.
του    σωλήνα
των     σωλήνων
Αιτ.
το      σωλήνα
τους    σωλήνες
Κλητ.
          σωλήνα
            σωλήνες


 Παλιά επαγγέλματα

Μπορείς να δεις και άλλα παλιά επαγγέλματα πατώντας  εδώ


 Μαθηματικά
Επιλύω προβλήματα  σελ. 28
Ασχοληθήκαμε  με τα εικονοπροβλήματα και τον πολλαπλασιασμό. Στο σπίτι θα ασχοληθούμε με την εργασία  1 της σελίδας  29.











o

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μαθηματικά
Πολλαπλασιάζω με διάφορους τρόπους
σελ. 26 -27  
Βλέπω τις ασκήσεις 1 και 3 
 

Τα πολλαπλάσια ενός αριθμού (π.χ.του 5) είναι τα γινόμενα που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του με οποιονδήποτε ακέραιο αριθμό
(π.χ. 4 χ 5 = 20, 8x5 = 40, 10x5 = 50...).
 
Ένας αριθμός μπορεί να διαιρέσει ακριβώς μόνο τα πολλαπλάσιά του.
 
 
Εξασκήσου στα πολλαπλάσια
(διάλεξε έναν αριθμό και στόχευσε τα πολλαπλάσιά του)
 
 
 
Ο Πυθαγόρειος πίνακας

 Στην αρχαία Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Σάμο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ζούσε ο Πυθαγόρας, μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Αυτός είχε εφεύρει έναν «πίνακα», όπως τον έλεγε, που διευκόλυνε τους πολλαπλασιασμούς, οι οποίοι έως τότε γίνονταν με το μυαλό ή απλούστερα με πετραδάκια.
Μας φαίνεται τόσο απλό πράγμα! Ωστόσο, ο Πυθαγόρας αφιέρωσε είκοσι ολόκληρα χρόνια της ζωής του, ώσπου να επινοήσει αυτόν τον πίνακα, ο οποίος έκανε αθάνατο το όνομά του στους κατοπινούς αιώνες.

 Μπορείς να παίξεις με τον Πυθαγόρειο Πίνακα  εδώ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα

Το νερό στη θρησκεία, στους μύθους και στις παραδόσεις
σελ. 39

Μαθαίνω από τη Μυθολογία

Ο δικός μας  Στρυμόνας.

Α) Για τον ποταμό Στρυμόνα της Ανατολικής Μακεδονίας λέγεται ότι ήταν βασιλιάς της Θράκης και γιος του Άρη. Όταν ο γιος του Ρήσος –μητέρα του ήταν η μούσα Ευτέρπη– σκοτώθηκε μπροστά στα τείχη της Τροίας, ο Στρυμόνας έπεσε στο ποτάμι που τότε ονομαζόταν Παλαιστίνος και που από τότε μετονομάστηκε σε Στρυμόνα (Ψευδο-Πλούτ., De fluviis 11.1.1).

Β) Ως δέκατο άθλο ο Ηρακλής διατάχθηκε από τον Ευρυσθέα να οδηγήσει στις Μυκήνες από την Ερύθεια, ένα απομονωμένο νησί στον Ωκεανό, τις αγελάδες του βασιλιά Γηρυόνη, γιου του Χρυσάορα και της Καλλιρρόης. Μετά από μακρά και περιπετειώδη πορεία στις χώρες της Μεσογείου, και αφού μονομάχησε με τον Γηρυόνη στις ακτές του ποταμού Ανθεμούντα, έφτασε στις ιωνικές ακτές της Ελλάδας, όπου μια βοϊδόμυγα, σταλμένη από την Ήρα, τρέλανε το κοπάδι και το έκανε να διασκορπιστεί στα βουνά της Θράκης. Ο Ηρακλής κατηγόρησε τον Στρυμόνα, ποταμό αρχικά πλωτό, ότι δυσκόλεψε το έργο του να συγκεντρώσει τις αγελάδες. Τον γέμισε λοιπόν με πέτρες, και από τότε ο ποταμός έπαψε να είναι πλωτός (Απολλόδ. 2.112). Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, ο Ηρακλής δεν μπορούσε να διασχίσει τον ποταμό επειδή δεν υπήρχε πέρασμα. Έρριξε λοιπόν τεράστιους βράχους εμποδίζοντας τα πλοία να τον διαπλέουν. 




Θεός Ποσειδώνας
    Ο Ποσειδώνας ήταν στη μυθολογία ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, κυρίαρχος και παντοδύναμος θεός της θάλασσας και όλων των νερών (ποταμών, λιμνών, πηγών).
    Ήταν θεός βίαιος και άγριος. Όταν οργιζόταν χτυπούσε την τρίαινά του στα νερά, ανατάραζε τα κύματα και εξαπόλυε θύελλες. Όλα τα θαλάσσια τέρατα παρουσιάζονταν με την τρικυμία και προκαλούσαν τον τρόμο στους ανθρώπους. Τον Οδυσσέα, που τύφλωσε το γιο του Πολύφημο, τον καταδίκασε να θαλασσοδέρνεται χρόνια ολόκληρα.
    Σύμβολα του Ποσειδώνα ήταν η τρίαινα και το δελφίνι. Ο Ποσειδώνας, ναυτικός θεός, λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα, που ήταν κυρίως ναυτική χώρα.

Νηρέας - Νηρηίδες
    Θεός της θάλασσας, αρχαιότερος από τον Ποσειδώνα. Ζούσε στα παραμυθένια παλάτια του, στο βυθό του Αιγαίου, με τις πενήντα κόρες του, τις Νηρηίδες, και ήταν ονομαστός για τη σοφία του και τη μαντική του δύναμη. Μία από τις ονομαστές κόρες του ήταν η θεά Θέτιδα, η μητέρα του Αχιλλέα.
    Οι Νηρηίδες ήταν οι πενήντα θυγατέρες του Νηρέα και της Δωρίδας. Ήταν νύμφες της θάλασσας, πολύ όμορφες. Είχαν τη δύναμη να φουρτουνιάζουν και να γαληνεύουν τη θάλασσα. Τους άρεσε να παίζουν καθισμένες πάνω στις αφρισμένες χαίτες των κυμάτων ή να κάθονται στους βράχους και να στεγνώνουν τα πυκνά και μακρόσγουρα μαλλιά τους. Ήταν περήφανες και χαρούμενες για την ομορφιά και την αθανασία τους. Συχνά, συνόδευαν τα αμάξια των θαλασσινών θεών.
























































Το νερό στη θρησκεία
    Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στη γη, ο άνθρωπος κατάλαβε τι σημασία που είχε το νερό για τη ζωή τη δική του αλλά και των άλλων πλασμάτων της. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το νερό είχε σημαντικό ρόλο σε όλες τις θρησκείες. Για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι έπλασαν πολλούς μύθους και παραδόσεις για το νερό...

Το νερό στο Χριστιανισμό: Το καθαρό και διάφανο νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού.
    Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό μας ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας.
    Ακόμα είναι το νερό του Ιορδάνη, όπου βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, αλλά και το νερό της κολυμπήθρας, που ξεπλένει κάθε νέο χριστιανό από το προπατορικό αμάρτημα.
 Στην ορθόδοξη εκκλησία , στη γιορτή των Φώτων,  το νερό παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην τελετή αγιασμού των υδάτων που γίνεται σε όλους τους ναούς. Επίσης μετά την ταφή του νεκρού, όσοι παρευρίσκονται πλένουν τα χέρια τους σε ένδειξη εξαγνισμού.
Στον Ισλαμισμό: Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα στραμμένοι προς τη Μέκκα. Πριν από κάθε προσευχή, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  και βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί για προσευχή.
Στον Ινδουισμό: Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στις όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. Οι ινδουιστές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους, ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό.





Παροιμίες

  • Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
     
  • Το αίμα νερό δε γίνεται.
     
  • Σιγανό ποτάμι να φοβάσαι.
     
  • Στην αναβροχιά, καλό είν΄ και το χαλάζι.
     
  • Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται.
     
  • Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σε κείνον το ζευγά που ΄χει πολλά σπαρμένα.
     
  • Το ποτάμι κοιμάται, ο όχτρος δεν κοιμάται.
     
  • Η φωτιά και το νερό δεν έχουν μαλλιά.
     
  • Το πίνει η κότα το νερό, μα κοιτάει και το Θεό.         
  •                         Το έθιμο της Περπερούνας 
 

 Ένα νερό κυρα Βαγγελιώ