Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Γλώσσα

Το παραδεισένιο Πήλιο  σελ.74

Η παρομοίωση
    Όταν μιλάμε και όταν γράφουμε, συχνά χρησιμοποιούμε παρομοιώσεις. Με τις παρομοιώσεις συνδέουμε δύο πράγματα (πρόσωπα ή ζώα) που έχουν την ίδια ιδιότητα ή που εμείς αποδίδουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Για να φτιάξουμε μια παρομοίωση, χρησιμοποιούμε τις λέξεις σαν, όπως, λες και, όμοιος με, μοιάζει με κ.ά

  Το σαν δεν το χρησιμοποιούμε μόνο στις παρομοιώσεις αλλά και σε χρονικές προτάσεις. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε το νόημα της πρότασης. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η λέξη σαν έχει την έννοια της λέξης όταν.
π.χ. Πήγαινε να ψωνίσεις και, σαν έρθεις, θα τα πούμε.



Η λειτουργία του επιθέτου 

   Το επίθετο μπορεί να έχει διπλό ρόλο μέσα στην πρόταση. Μπορεί να εμφανίζεται δίπλα στο ουσιαστικό ως επιθετικός προσδιορισμός ή να λειτουργεί ως κατηγορούμενο. Το κατηγορούμενο συνδέεται με το υποκείμενο του ρήματος με ένα συνδετικό ρήμα (π.χ. είμαι, φαίνομαι, γίνομαι, θεωρούμε κ.ά.)

  Για εξάσκηση στην ανάγνωση τις 2 πρώτες παραγράφους του κειμένου.
  Για εξάσκηση στην ορθογραφία, από την αρχή του κειμένου: "Το μικρό τρένο που μας πάει από τον Βόλο στις Μηλιές του Πηλίου δεν έχει το όμοιό του. Θυμίζει τις ταχυδρομικές άμαξες του παλιού καλού καιρού".


 Δείτε το τρενάκι του Πηλίου