Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Γλώσσα

Γλωσσική αυτοβιογραφία  σελ.85

Αόριστες αντωνυμίες
Οι αντωνυμίες που φανερώνουν αόριστα ένα πρόσωπο, ένα ζώο ή ένα πράγμα χωρίς να το ονομάζουν, λέγονται αόριστες αντωνυμίες.

Οι αόριστες αντωνυμίες είναι οι εξής:
- κάποιος, κάποια, κάποιο
- ένας, μία, ένα
- καθένας, καθεμία / καθεμιά, καθένα
- κανείς / κανένας, καμία / καμιά, κανένα
- μερικοί, μερικές, μερικά (μόνο στον πληθυντικό αριθμό)
- άλλος, άλλη, άλλο
Παραγωγή και σύνθεση λέξεων
 Η παραγωγή και η σύνθεση λέξεων είναι δύο τρόποι με τους οποίους σχηματίζονται πάρα πολλές λέξεις.
Παραγωγή έχουμε όταν μια λέξη σχηματίζεται από μια άλλη λέξη, την πρωτότυπη. Η καινούρια λέξη λέγεται παράγωγη
 Σύνθεση έχουμε όταν μια λέξη σχηματίζεται από δύο άλλες λέξεις με ένωση. Η καινούρια λέξη λέγεται σύνθετη, ενώ οι άλλες δύο από τις οποίες σχηματίζεται λέγονται συνθετικά.
Μερικές φορές το αχώριστο μόριο α- (που δηλώνει άρνηση, στέρηση ή έλλειψη) μπαίνει μπροστά σε
κάποιες λέξεις. Τότε, η λέξη που σχηματίζεται εκφράζει το αντίθετο από το δεύτερο συνθετικό της, 
π.χ. κακός - άκακος.

Μπροστά από φωνήεν το αχώριστο μόριο α- γίνεται αν-, π.χ. ώριμος - ανώριμος.

Για εξάσκηση στην ορθογραφία έχουμε τα λόγια του δασκάλου στην άσκηση 5  σελ. 87 του βιβλίου μας. (— Μη το μαλώνετε, κυρία. Έτσι είναι όλα τα παιδάκια. Όταν αρχίσουν να μαθαίνουν
ελληνικά, τους φαίνονται παράξενα και γελούνε. Ύστερα συνηθίζουν).
 Από το Τετράδιο Εργασιών τις ασκήσεις 1 και 2 σελ. 23
Ας δούμε και λίγα στοιχεία για τη γλώσσα των ζώων:


Μιλάνε τα ζώα;

  Οι επιστήμονες, δουλεύοντας πάνω σε αυτό, είναι πεπεισμένοι ότι τα ζώα μιλάνε μεταξύ τους. Παρόλα αυτά όμως, τα ζωάκια, δεν είναι ικανά να συνεννοηθούν τόσο άψογα όπως οι άνθρωποι!
  Η γλώσσα είναι η μέθοδος με την οποία ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ δύο ζώων. Τα περισσότερα ζώα επικοινωνούν, όχι μέσω της γλώσσας, αλλά μέσω ενστικτωδών συμπεριφορών που μεταβιβάζουν μηνύματα στα άλλα ζώα.

  Τα ζώα βγάζουν μία ευρεία ποικιλία από θορύβους, από ένα μελωδικό τιτίβισμα ενός πουλιού μέχρι το ουρλιαχτό ενός λύκου και το ικανοποιημένο γουργούρισμα μίας γάτας.

  Ενώ τα ζώα δεν είναι ικανά να μιλάνε όπως οι άνθρωποι, επικοινωνούν με ήχους που γίνονται αντιληπτοί μόνο από τα άλλα μέλη του συγκεκριμένου είδους. Ακόμα, δεν έχουμε καταφέρει να μεταφράσουμε μεμονωμένους ήχους των ζώων σε τέτοιο πλαίσιο που να μπορεί να ειπωθεί αληθινή γλώσσα.
 Όλα τα ζώα έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας.
  

Για παράδειγμα ένα σκυλί μπορεί να γαβγίζει είτε από χαρά, είτε για να προειδοποιήσει πχ για κίνδυνο, είτε για να εκφράσει τον θυμό του και μπορεί έτσι απλά να συνεννοηθεί με κάποιο άλλο σκυλί. Παράλληλα όμως, χρησιμοποιεί και άλλα μέσα για να γίνει πιο αντιληπτό (πχ μπορεί να δαγκώσει για να δείξει τον θυμό του, είτε μπορεί να γλύψει για να δείξει την χαρά του και να πει ένα "ευχαριστώ").

  Οι επιστήμονες μελετώντας τα ζωύφια, απέδειξαν πως μπορούν να επικοινωνήσουν άψογα, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται! Τα μυρμήγκια, οι μέλισσες, κτλ που ζουν σε γκρουπάκια, αποκαλούνται κοινωνικά όντα! Ζουν σε αρμονία μεταξύ τους και διαμοιράζονται εργασίες αναμεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν αυτά, αν δεν επικοινωνούσαν τόσο καλά!
  πηγή:http://coolweb.gr/

 

 

Η Ολυμπιάδα των ζώων






Μαθηματικά

Υπολογίζω περιμέτρους και εμβαδά  σελ.82

Ξαναθυμηθείτε τη δραστηριότητα (γ), εδώ
 Για το σπίτι οι εργασίες 2 και 3 από το Τετράδιο Εργασιών σελ.18